fbpx
Jykevänä niin kuin metsä

Kipuihin ja vaivoihin apua Metsäpolku-paketeista

Monella on kipuja ja vaivoja ympäri kehoa: lonkissa, polvissa, selässä tai muissa nivelissä. Kivut eivät kuitenkaan estä liikkumasta. Päinvastoin liikunta tekee hyvää, sillä se vahvistaa lihaksia, jotka tukevat niveliä. Paikallaanolo voi jopa lisätä kipua, kun aineenvaihdunta ei toimi kunnolla. Jos liikkuminen on kivuliasta, kannattaa opetella liikkumaan eri tavalla ja löytää omat keinot liikkumiseen.

Kipuihin ja vaivoihin saa apua Metsäpolku-paketeista, sillä niissä toimii ohjaajana fysioterapeutti ja työnohjaaja Maija-Liisa Halonen.

– Jos Metsäpolku-pakettiin osallistujalla on nivelvaivoja, annan vinkkejä siihen, miten metsässä voi liikkua kivuttomasti. Eräällekin henkilölle opetin, miten mäen voi kävellä alaspäin kantakävelyllä, jolloin nivelen kuormitus tulee eri kohtaan polviniveltä, Maija-Liisa sanoo.

Itseluottamus paranee rajoja kokeilemalla

Jos ihmisellä on kipua tai vaivaa, se ei ole syy olla kokeilematta Metsäpolku-pakettia. Pakettia tilatessa Maija-Liisa kartoittaa tilanteen ja kokoaa ryhmän samantasoisia ihmisiä. Hän voi jopa järjestää räätälöityjä Metsäpolku-paketteja kipupotilaille.

– Ymmärrän, että uuden kokeilu ei ole helppoa varsinkaan, jos pelkää kipua. Uuteen asiaan kannatta kuitenkin lähteä, sillä oman pelon voittamisesta tulee mahtava olo. Silloin tajuaa, että pystyy tekemään asioita kivusta huolimatta. Myös itseluottamus paranee, kun ylittää omia rajojaan.

Maija-Liisa antaa metsäpolulla vinkkejä myös kävelyasentoon. Metsässä liikkuminen onkin parasta nivelille, sillä pehmeällä alustalla jalka kuormittuu eri puolilta ja sammaleet joustavat joka askeleella.

Polut tutuiksi ohjaajan kanssa

Vaikka olemme metsäistä kansaa, metsässä liikkuminen voi tuntua joistakin pelottavalta. Joku pelkää metsäneläimiä, toinen eksymistä. Ohjatussa ryhmässä näiden pelkojen toteutuminen on hyvin epätodennäköistä.

– Koen, että metsä ja luonto suojelevat meitä. Eläimet säikkyvät ihmisiä, joten niitä tulee polulla harvoin vastaan. Eksymistä ei tarvitse pelätä, sillä minä tunnen reitin hyvin. Kun polulla on kävellyt kerran ohjaajan kanssa, sinne on helppo palata yksin uudelleen.

Jokainen päättää, mitä haluaa kertoa muille

Metsäpolku-paketeissa saatetaan keskustella vakavistakin asioista. Metsä voi tuoda tunteet pintaan. Jokainen vetää kuitenkin itse rajansa siihen, mistä haluaa keskustella. Taitava työnohjaaja ohjaa keskustelua yleisellä tasolla, joten kukaan ei joudu puhumaan liian henkilökohtaisia asioita.

– Jos joku ryhmäläisistä kärsii esimerkiksi unettomuudesta, voimme puhua siitä yleisellä tasolla, mutta emme keskustele yhden ihmisen ongelmista. Ei siis tarvitse pelätä, että polulla ”joutuu” avautumaan. Toki omista asioista saa puhua, jos siltä tuntuu.

Ryhmän ohjaaminen vaatii työnohjaajalta tunneälyä ja ilmapiirin aistimista.

–Yhteisellä retkellä tulee yleensä turvallinen olo. Retken jälkeen monet sanovatkin, että kokemus oli puhdistava.

Paketin hinta määräytyy ryhmän koon mukaan. Voit osallistua myös liikunta- tai kulttuuriseteleillä! Meillä käyvät seuraavat maksuvälineet:

  • Smartum
  • E-passi
  • Edenred
  • Eazybreak
  • TYKY- setelit, maksu myös sovelluksilla.

Lue lisää Maija-Liisa Halosen ammattitaidosta.

Lue Metsäpolulla tehtävistä rentouttavista harjoitteista, joilla uni tulee paremmin.