fbpx
Hyvä uni

Onko sinulla vaikeuksia nukkua? Lue nämä vinkit parempaan uneen!

Uniongelmat ovat nykyään yhä yleisempiä. Fysioterapeutti ja työnohjaaja Maija-Liisa Halonen kohtaa työssään paljon ihmisiä, joilla on nukkumisvaikeuksia.

– Suomalaiset ovat huonoja nukkujia. Tämä johtuu epäsäännöllisestä vuorokausirytmistä ja arjen hektisyydestä. Monella on tunne, että pitää olla koko ajan tavoitettavissa, ja rentoutuminen on vaikeaa. Aikaisemmin oli normaalia, että ihmiset hiljentyivät iltaseitsemältä ja keskittyivät iltarutiineihin ilman älylaitteita, jolloin unikin tuli luonnollisemmin.

Metsäpolku-paketissa yksi käsiteltävä osa-alue onkin uni. Retkellä opitaan erilaisia tekniikoita kehon rauhoittamiseen. Seuraavaksi Maija-Liisa antaa neljä vinkkiä parempiin yöuniin.

1. Hengitä hyvä sisään ja huolet ulos

Metsäpolulla tehdään erilaisia hengitysharjoituksia ja opetellaan käyttämään koko keuhkokapasiteettia. Usein ihmiset hengittävät vain ylähengitysteillä, mikä tekee hengityksestä pinnallisen.

– Hengittäessä voi tehdä mielikuvaharjoituksen siitä, että hengittää vanhaa roinaa ulos ja tuo hyviä asioita sisälle. Hengitä nenän kautta ilmaa sisään navan alapuolelle ja vie uloshengityksessä ilma kokonaan ulos. Voit laskea kymmeneen, kun hengität sisään ja kymmeneen, kun hengität ulos.

Maija-Liisa kehottaa myös puhumaan itselleen ääneen. Hengittäessä voi sanoa, että nyt hengitän hyvää sisään ja tuon ulos vaikeaa taakkaa. Keho uskoo sen, mitä ajattelemme ja sanomme ääneen, joten kuuntelemme itseämme ja rentoudumme automaattisesti.

2. Luo iltarutiinit

Ihmisten unirytmit ovat vaihtelevia. Keskimäärin keho erittää unihormonia eniten klo 21 jälkeen illalla, mutta toisilla uni tulee vasta neljältä aamuyöllä. Unensaantia voi kuitenkin aikaistaa tietyillä rutiineilla.

– Kun elämä on tasapainossa, stressitaso on matala. Siksi kaikki asiat vaikuttavat unentuloon. Iltatekemisellä voi kuitenkin vaikuttaa paljon. Kannattaa alkaa rauhoittua vähintään 1,5 tuntia ennen sänkyyn menoa ja luoda iltarutiinit, joista keho oppii, että pian mennään nukkumaan. Tällaisia ovat esimerkiksi iltapala ja hampaiden pesu.

Maija-Liisan mukaan sänkyyn voi mennä, vaikka uni ei heti tulisikaan.

– Kuka sanoo, että unen pitää tulla heti, kun menee sänkyyn? Sängyssä voi tehdä hengitysharjoituksia, mielikuvaharjoituksia ja kuunnella rauhallista musiikkia ennen nukkumaanmenoa. Makuuasennossa oleminen auttaa unensaantia. Pikkuhiljaa keho vaipuu uneen.

3. Mitä tehdä, jos on vaikea rauhoittua nukkumaan mennessä?

Monesti ihminen tietää, mitä pitäisi tehdä unen saamiseksi, mutta ei silti pysty rauhoittamaan itseä. Tällöin kannattaa miettiä, miksi päivällä tapahtunut asia mietityttää ja voiko sille tehdä tässä tilanteessa jotakin – useimmiten vastaus on ei.

– Jos ajatukset kiertävät päässä kehää, voi tehdä mielikuvaharjoituksen, jossa leikkaa saksilla kehän poikki. Konkreettinen ajattelu voi pistää lopun vatvomiselle.

4. Apua Metsäpolku-paketeista

Jos unentulo takkuaa, Metsäpolku-paketista voi olla apua, sillä niissä yhdistetään venyttelyä, hengitys- ja mielikuvaharjoittelua sekä henkisen kuorman purkamista. Fyysiset harjoitteet ja keskustelu tyhjäävät pään ja auttavat nukkumaan paremmin.

– Irti päästämisen taitoa kannattaa harjoitella jo nuorena, sillä työkiireet tuskin helpottavat tulevaisuudessa. Mikään ympärillä ei pysähdy, joten pysähtymistä on pakko opetella itse. Monet sanovatkin Metsäpolku-retken jälkeen, että tunsivat olonsa ”tyhjentyneeksi” ja nukkuivat kuin tukki.

Lue lisää Metsäpolku-paketeista.

Lue asiakkaan kokemus Metsäpolku-paketista.